יום שני, 20 בספטמבר 2010

ארבעה מפגשי המוות כמורה לחיים - ההרשמה נפתחה



המוות כמורה לחיים
"וסוף אין לדרך הזאת העולה. סופי הדרכים המה רק געגוע" (נתן אלתרמן)
סדרת סדנאות בנושא המפגש עם המוות, ומה אפשר ללמוד ממנו.


מפגש ראשון: אבל ופרידה
מפגש שני: מאחורי הוילון – מה, אם בכלל, מחכה לאחר המוות
מפגש שלישי: רגע המוות. משמעותו של רגע המוות עצמו
מפגש רביעי: החיים שלפני המוות. כיצד משפיעה המודעות למוות על האופן בו אנו מנהלים את חיינו?

ארבעה סופי שבוע, שישי בקר עד מוצ"ש, החל מסוף דצמבר 2010, ביבנאל

הרעיון המרכזי:
אחת התובנות המרכזיות שהבודהיזם מעמיד במרכז תפיסת העולם שלו היא חשיבות ההתמודדות עם משמעות המוות בחיינו. להתמודדות הזו יש מספר מישורים: ההבנה כי המוות בלתי נמנע מובילה לשאלה מה יקרה לאחריו וכיצד אנו יכולים להפחית את החרדה שלנו מפני הבלתי ידוע. ההבנה כי המוות יפריד, בסופו של דבר ביני לבין כל אחד מאהובי מאלצת אותנו להתבוננות בעיניים פקוחות על מערכות היחסים שלנו. התובנה כי המוות עשוי להגיע בכל רגע דורשת מאיתנו לערוך מחדש את סדרי העדיפויות שלנו, ולהפסיק לדחות למחר את מה שחשוב לנו באמת.

עבור רבים מאיתנו, המפגש הישיר עם המוות מהווה, מעבר לכל דבר, פגישה עם פחדינו הכמוסים ביותר. האפשרות לקיים מפגש כזה ולא להירתע ממנו מגלמת בחובה את האפשרות לנהל את חיינו שלא מתוך חרדה, אלא ממקום של הבנה ואהבה, קבלה והתבוננות נכוחה. שינוי זה עשוי להיות משמעותי מאד ולהשפיע על היבטים רבים של חיינו.

המוות, שלא במפתיע, מעסיק את המסורות הרוחניות כולן. במהלך ארבע הסדנאות המתוכננות נעסוק בתובנות שהבודהיזם הטיבטי מכוון אליהן, אך כדי להגיע אליהן נעזר במקורות ממסורות רוחניות שונות, ביניהן המסורת אליה רובנו נולדנו, היהדות. נעזר בסיפורים, דברי הגות ונקודות מחשבה מהמסורת היהודית ומהשירה העברית. יחד עימן נשלב מקורות מהמסורות המוסלמית סופית, וטכניקות שמאניות ואחרות. כל זאת בנוסף לכלים המסורתיים של הבודהיזם הטיבטי והבודהיזם בכלל.

על מנת לסייע לנו להפנים את התובנות של המסורות הרוחניות נקיים במהלך הסדנא סשנים של מדיטציה והתבוננות פנימית, עבודה יצירתית, בציור, פיסול, עבודה עם הגוף כתיבה וכו'. צפייה בסרטים ודיון בעקבותיהם. נקיים מעגלי הקשבה, לימוד בזוגות, ולמידה אישית בזמן התבודדות.
 
מנחים
את הסדנאות יובילו אמה שם-בה איילון ובעז עמיחי.
אמה שם-בה איילון: מלווה רוחנית, ציירת, מנחת קבוצות ליווי רוחני.
בעז עמיחי: מתרגל בודהיזם טיבטי. לומד ומלמד בודהיזם באוניברסיטת תל אביב.







מתנדבים:על מנת לנהל את הסדנא נזדקק לעזרה רבה. נשמח אם תציעו עזרתכם לניהול הסדנא מבחינת הצד הביצועי, ניהול אחד המפגשים, ניהול אחד המטבחים או ניהול הרשמה.

למי זה מיועד
הסדנא מיועדת לכל מי שפגש במוות בחייו, ולמי שטרם פגש בו באופן ישיר. היא דורשת מאיתנו אומץ להתמודד, רצון לפקוח את עינינו, נכונות לשתף, ונחישות לקבל באהבה את מה שנמצא אצל חברינו, אבל בעיקר את מה שנגלה אצלנו.
אם חוויתם מפגש קרוב עם המוות לאחרונה, ואתם חשים שהפצע עדיין "מדמם" אנו ממליצים לשוחח עימנו לפני ההרשמה. אנו בטוחים כי התהליך יכול לסייע ולתמוך בהתמודדות, אך רוצים לוודא שאתם מקבלים את תשומת הלב המתאימה כדי להתאים את התהליך לנסיבות המיוחדות. המלצה זו תקיפה לכל מי שחש שהנסיבות שלו דורשות תשומת לב מיוחדת (מחלה, פחד עז, קרבה לחולים או כל דבר אחר).


הרשמה לסדנא
סדנת המוות כמורה לחיים מורכבת מארבעה מפגשים, המהווים יחד חטיבה אחת. אנו רואים בסדנאות תכנית שלמה אחת, ורוצים לנצל את המפגשים להעמיק בתהליך מתמשך ורציף. בנוסף אנו מקוים לבנות יחסי אמון וקירבה בין השותפים בקבוצה שיעזרו לכולנו להתמודד בתהליך הלא פשוט שעומד בפנינו. מסיבות אלו נבקש כי אנשים לא יצטרפו במהלך הסדנא, אם לא היו נוכחים במפגשים מתחילתם. אנו מבקשים כי בעת ההחלטה על ההרשמה תבדקו היטב את יכולתכם להשתתף בכל ארבעת המפגשים בצורה מלאה. אנא המנעו מלהירשם אם הנכם יודעים מראש שלא תוכלו להשתתף בתהליך כולו.
ברור לנו כי חלק מהמשתתפים עשויים להחליט לאחר המפגש הראשון, או מפגש אחר לא להמשיך בתהליך, ואנו נכבד כמובן את החלטתכם.
אנו מזמינים את כל מי שמהססים להגיע להירשם לסדנא הראשונה ולהחליט בעקבותיה על המשך השתתפותכם בסדנא.
באותו אופן אנו מבקשים להקפיד ולהגיע בזמן להרשמה בראשית כל סדנא. המפגש הראשון, בשישי בבקר, יתווה את הדרך לסדנא כולה ויאפשר לכולנו לערוך את ההתכווננות המתאימה כדי לפעול יחד בצורה הרמונית ותומכת. הגעה בזמן מהווה מבחינת כולנו הבעת הערכה ואהדה לכל המשתתפים האחרים, בלעדיה קשה להתחיל בעבודה הקבוצתית והאישית.
בטופס ההרשמה אנו מבקשים לציין כל ספק שעשוי להיות לכם ביחס להשתתפותכם בסדנא, גם אם לא נשאלתם עליו באופן ישיר. נשמח לחזור אליכם ולברר עמכם את הספקות האלו לפני תחילת הסדנא.
להרשמה לחצו כאן

תשלום
מפגשי התכנית "המוות כמורה לחיים" יערכו לחלוטין על בסיס תרומתכם הנדיבה בסיום הסדנא.


מפגש ראשון:
יבנאל, 25 – 26 בדצמבר 2010.
ההתמודדות של רובנו עם נושא המוות מתחילה במפגש עם אובדנם של יקירים. אלו עלולים להיות קרובי משפחה, מבוגרים או מבוגרים פחות, חברים ולעתים אף מותם של בעלי חיים יקרים לנו. חלק מהפרידות האלו צפויות, ואנו מכינים עצמנו לקראתן לאורך תקופות ארוכות, אחרות מכות בנו בפתאומיות ותופסות אותנו לא מוכנים לחלוטין. את מסע ההתיידדות שלנו עם המוות נתחיל בדיוק בנקודת המפגש הזו: הפרידה, והאבל שמגיע בעקבותיה. נשאל את עצמנו כיצד אנו מתמודדים עם הפרידות שהיו לנו? כיצד אנו מכינים את עצמנו לפרידות שיהיו? מהו תהליך האבל שעברנו או שעודנו עוברים? מה משמעותו עבורנו? נבדוק האם קיימת דרך להקל על עצמנו את הפרידות שיהיו? האם יש דרך לסייע לאחרים בשעת אבלם?





מפגש שני:
יבנאל 22 – 23 בינואר 2011
מה קורה לאחר המוות? האם יש בכלל המשכיות כלשהי? מדוע חשוב בכלל לעסוק בשאלות שאין לנו כל דרך מדעית והחלטית לענות עליהן? מה עלינו לעשות בנוגע לחוסר הוודאות? האם ניתן להשליך מחוסר הוודאות של אחרי המוות לרגעי חוסר הוודאות של חיינו כאן? מה אנו לוקחים איתנו להמשך המסע, מה אנו משאירים מאחור? כיצד אנו נולדים מחדש, בסוף החיים, ובמהלכם?
המסורות הרוחניות כול עוסקות במידה זו או אחרת בשאלות אלו. במהלך הסדנא נבחן את המיתוסים הגדולים לגבי החיים שלאחר המוות. נחקור את התייחסותנו, כאנשים שגודלו על ברכי המדע והידע הוודאי הברור והנראה לעין לסוגיות שלא ניתן לקבל את התשובה אליהן מתחת למיקרוסקופ. יותר משנחפש תשובה לשאלה מה מתרחש מאחורי הוילון, נבחן את עצם ההתמודדות שלנו, ואת העמדה שאנו תופסים בהתמודדות זו עם הלא נודע.

מפגש שלישי:
יבנאל 04 – 05 במרץ 2011
המסע פנימה יימשך במפגש ער ופקוח עיניים עם רגע המוות עצמו. מה מתרחש ברגע המוות שלנו? כיצד מתנהל התהליך מוביל אליו? עם מה אנו עומדים להתמודד ברגעינו האחרונים? מה עשוי להקל על התהליך, ומה להכביד עליו? מה יהיה, להערכתנו, הדבר החשוב ביותר עבורנו אז? כיצד היינו רוצים להיתמך, וכיצד אנו יכולים לתמוך? איך משחררים את האחיזה, ומפליגים הלאה ללא חרטה? האם תהליך המוות מתרחש אך ורק בפרידה הסופית מהגוף?
בעזרתן של פרקטיקות מדיטטיביות ואחרות נעזור לעצמנו לדמיין את רגעינו האחרונים, ולהתכונן אליהם. תמיכתם הקרובה של חברינו, וההבנות שרחשנו עד כה יסייעו לנו להישיר מבט אל הרגע שיגיע, במוקדם או במאוחר, ולבחון מה ביכולתנו ללמוד ממפגש זה.

מפגש רביעי:
יבנאל 08 – 09 באפריל 2011
סוף השבוע האחרון בסדרה הנוכחית יביא אותנו אל מה שמכונה בבודהיזם הטיבטי: "הבארדו של החיים". כיצד נצבעים החיים כולם על ידי המפגש הכן והמפוכח עם המוות? מה מלמד אותנו המפגש הזה על האופן בו אנו רוצים לנהל את חיינו? האם ביכולתנו ללמוד למות ולהיוולד מחדש פעמים רבות, ולא רק בסופם של חיים? האם אנו מוצאים בעצמנו, לאור סילוקו של שד הפחד, כוחות לעזור לעצמנו, ולאחרים, בדרכים שלא הכרנו קודם?
עם ההגעה אל קיצה של סדרת המפגשים נבחן את עצמנו ואת תובנותינו: האם ביכולתנו להפוך את הסוף הזה לתחילתה של דרך חדשה? יחד, בשיתוף הכלים הרבים שרכשנו, ובעיקר בעזרת התמיכה ההדדית ננסה להפוך את ההתמודדות עם הסוף למנוף ללידה חדשה של דרך אישית בהירה ומלאה בשמחה ובחמלה.

ליצירת קשר עם אמה ובעז, לשאלות ולהרשמה: daatforlife@gmail.com



                                                                                    
                                                                                     שלכם בברכה
אמה ובעז

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה